Tom Braeken flikt het: Belgisch rookiekampioen 2017 in BMC!

Posted on

Met zijn tweede rookietitel van het seizoen kun je stellen dat Tom Braeken aan een knap debuutseizoen bezig is in de kartsport. De net negenjarige rijder uit Rotem werd zondag in Genk gekroond tot beste nieuwkomer in de Micromax-klasse in het BMC-kampioenschap. Eerder had hij die titel ook al gewonnen in de BNL, het kampioenschap waarin hij bovendien vice-kampioen werd.

Na de races kreeg hij de Belgische vlag in zijn handen gedrukt voor een ererondje over het circuit. Een eer die Tom zich graag liet welgevallen. Hij pakte de driekleur beet en reed met één hand aan het stuur in hoog tempo over de baan. Eenmaal bij de tribune aangekomen, kreeg hij een welverdiend applaus. Tom genoot. “Rijden met de vlag was heel mooi”, zei hij later met een lach op zijn gezicht. “Ik moest hem wel goed vasthouden, want hij waaide bijna weg.”

Het jonge Belgische talent keek terug op een mooie dag. “Ik ben heel blij. Het is superleuk dat ik ook in de BMC rookiekampioen ben geworden. Dat had ik aan het begin van het seizoen niet verwacht.” Toen hij aan het raceweekeinde in Genk begon, was dat allang duidelijk geworden. Het leidde hem niet af: “Ik was van tevoren niet echt zenuwachtig. Ik wist dat het wel ging lukken. Wel vond ik het fijn dat ik tijdens de wedstrijden waarin ik kampioen kon worden op een bekende baan kon rijden. De races gingen ook goed. Ik had in de trainingen veel geoefend, de puntjes op de i gezet.”

De kwalificatie (P6) ging evenwel niet helemaal zoals gehoopt. “Ik maakte een paar foutjes”, bekende Tom. Maar daarna herpakte hij zich. “Ik dacht: het maakt niet uit, gewoon doorzetten en het in de wedstrijden goed doen.” Dat lukte hem. In elke race was hij de eerst geklasseerde rookie. Zo kon hij na afloop van de races zijn tweede rookiekampioenschap aan zijn palmares toevoegen. Knap voor een jongen van net negen jaar die nog geen jaar kart.

Veel heeft hij te danken aan de uitstekende faciliteiten van zijn team GKS Lemmens Power en de begeleiding van zijn trainer en coach Rick Dreezen, die hem dit jaar de fijne kneepjes van het karten heeft geleerd. In een jaar tijd heeft Tom dan ook een steile leercurve doorgemaakt. “De kwalificatie gaat al een stuk beter dankzij Rick”, zei Tom. “Ik heb heel veel met hem getraind, heb echt veel van hem geleerd. Dat is superfijn.”

Nu het seizoen er voor Tom op zit, gaat hij beginnen met een nieuw trainingsschema. Hij is klaar om de volgende stap te zetten. Dat betekent meedoen aan meer internationale wedstrijden. Het is een min of meer logische stap; tijdens het Europees kampioenschap voor Micromax-rijders in Oostenrijk werd hij eerder dit jaar heel knap derde. Belangrijker nog: van het grote deelnemersveld en het niveau van de rijders daar leerde hij heel veel. Maar zijn Belgische roots zullen zeker niet worden vergeten. Tom keek dan ook al uit naar volgend seizoen. “Ik heb er nu al zin in!”

Bron: Grensland Actueel